Одне з головних завдань дошкільного навчального закладу – забезпечення права кожної дитини на охорону її життя і здоров’я.
Харчування є одним з найважливіших факторів, що визначає здоров’я дітей, сприяє профілактиці захворювань, підвищенню працездатності та успішності, фізичному і розумовому розвитку, створює умови для адаптації підростаючого покоління до навколишнього середовища. Правильно організоване харчування забезпечує організм всіма необхідними йому харчовими речовинами (білками, жирами, вуглеводами, вітамінами і мінеральними солями). Основним принципом харчування дошкільнят є максимальна різноманітність харчових раціонів, яке досягається шляхом використання достатнього асортименту продуктів і різних способів обробки.
У дошкільному навчальному закладу організовано збалансоване харчування відповідно з натуральними нормами. У повсякденний раціон включені основні групи продуктів: м’ясо, риба, молоко, яйця, овочі, цукор, хліб, крупи та інші.
У дошкільному закладі є технологічні картки приготування страв, примірне двотижневе меню. Готова продукція відпускається з кухні за графіком. Режим харчування в кожній віковій групі організовано відповідно до вимог.
Найменування продукту |
Кількість приймання їжі |
Хліб житній | 40 |
Хліб пшеничний | 80 |
Борошно пшеничне | 25 |
Крохмаль | 4 |
Крупи, бобові, макаронні вироби | 45 |
Картопля | 190 |
Овочі різні | 230 |
Фрукти свіжі, цитрусові | 100 |
Соки | 70 |
Фрукти сушені | 10 |
Кондитерські вироби | 15 |
Цукор | 45 |
Масло вершкове | 21 |
Олія | 9 |
Яйця, штук | 1/2 |
Молоко, кисломолочні продукти | 400 |
Сир кисломолочний | 45 |
Сир твердий | 5 |
Сметана | 10 |
М’ясо, м’ясопродукти | 100 |
Риба, рибопродукти | 45 |
Кава злакова, цикорій | 4 |
Какао | 2 |
Чай | 0,2 |
Сіль, сіль йодована | 5 |
Дріжджі | 1 |
Лавровий лист | 0,1 |
Сухарі панірувальні | 2 |
Томатна паста | 2 |
Хімічний склад | |
Білки | 68,1 |
у тому числі тваринні | 48,4 |
Жири | 71,7 |
у тому числі рослинні | 12,7 |
Вуглеводи | 239,2 |
Енергоцінність, ккал | 1874,8 |
Примітка: